Hoe vaak moeten kinderen hun tanden poetsen?

Als het eerste tandje is doorgebroken, poetst u een keer per dag met fluoridepeutertandpasta. Als uw kind twee jaar is, gaat u twee keer per dag poetsen. Vanaf vijf jaar kunt u overstappen op een junior- of volwassenentandpasta. Begeleid uw kind en poets altijd na, tot uw kind tien jaar is!

Welke manier van poetsen is het beste?

Poets de tanden volgens een vaste volgorde, zodat uw kind niets over slaat. Gebruik daarvoor het ezelsbruggetje van de drie B’s: eerst de binnenkant, dan de buitenkant en daarna bovenop. Vergeet ook het tandvlees niet. Gebruik een tandenborstel met een kleine borstelkop en zachte haren. Poets minstens twee minuten.
Spuug de tandpasta na het poetsen uit, maar spoel liever niet na met water. De fluoride kan dan langer zijn werk doen, dat scheelt gaatjes. Sommige kinderen krijgen ondanks het regelmatige gebruik van fluoridetandpasta toch gaatjes. Zij krijgen op indicatie een fluoridebehandeling.

Hoe kan ik gaatjes voorkomen?

Iedere keer dat uw kind iets met suiker neemt, veroorzaakt dit een zuuraanval op de tanden. Het kost drie uur, voordat het glazuur daarvan is hersteld. Als uw kind te vaak iets eet of drinkt, of te lang over zijn eten of drinken doet, volgen de zuuraanvallen elkaar te snel op en kunnen er gaatjes ontstaan. Daarom adviseren we u maximaal zeven eet- en drinkmomenten per dag.

De kiezen van mijn kind worden geseald. Wat houdt dat in?

Op ongeveer zesjarige leeftijd breken de eerste blijvende kiezen achter de melkkiezen door. Deze kiezen hebben vaak diepe groeven, daarom is het belangrijk om ze goed schoon te houden. Omdat je hier met de tandenborstel niet goed bij kunt, adviseren wij vaak om deze kiezen te sealen. We brengen dan een dun plastic laagje aan op de kies, waardoor het oppervlak gladder wordt en de kies gemakkelijker is schoon te houden.