Functieomschrijving

Tandarts

De tandarts heeft een universitaire opleiding van vijf jaar gevolgd en beoefent de algemene tandheelkunde. De tandarts werkt vaak samen met specialisten. Patiënten worden door de tandarts vaak doorverwezen naar een mondhygiëniste/preventie assistente, maar houdt wel altijd de regie en het overzicht van alle behandelingen die de patiënt ondergaat.

Mondhygiëniste

Een mondhygiëniste is een op HBO-opgeleide paramedicus, werkzaam binnen de mondzorg. Een mondhygiëniste helpt mensen voor hun gebit en de omringende weefsels in de mond te zorgen. Met voorlichting en opvoeding leert de mondhygiëniste u zelf zo goed mogelijk voor uw gebit te zorgen. De mondhygiëniste is ook actief aan de stoel.

De taken die de mondhygiëniste uitvoert zijn in eerste instantie gericht op preventie (voorkomen van gaatjes in tanden en kiezen en tandvleesaandoeningen). Daarnaast voert de mondhygiëniste ook taken uit die gericht zijn op genezing, zoals het behandelen van tandvleesaandoeningen.
Ook voert de mondhygiënist de halfjaarlijkse controle uit.

Paro-preventie-assistente

De paro-preventie-assistente is een gediplomeerde preventie-assistente welke extra opgeleidingen heeft gevolgd. Deze opleiding richt zich o.a. op de Paro-nazorg van het gehele gebit met pokets tot en met 5 mm of moeilijkere preventie taken welke vallen binnen het paro-protocol.

Ze wordt hierbij direct aangestuurd door uw tandarts en/of de mondhygiënist.

Preventie-assistente

De preventie-assistente is een gediplomeerde tandarts-assistent welke apart opgeleid is om een aantal mondhygiëne behandelingen in de tandartspraktijk uit te voeren.

Ze wordt hierbij direct aangestuurd door uw tandarts. U kunt hierbij denken aan het verwijderen van tandsteen, polijsten, plaquetest, instructies geven voor optimaal poetsen van uw tanden, flossen, tandenstoken en ragen.

Tandartsassistent

Een tandartsassistent heeft meestal een MBO opleiding gevolgd tot tandartsassistent. De tandartsassistent heeft met name een ondersteunende functie en assisteert de tandarts aan de stoel, maakt schoon en verzorgt de basisadministratie van de patiënt.

Naast het assisteren aan de stoel zal ze fluoride-badjes geven, röntgen-foto's maken en uitleg geven.

Stagaire

Soms zult u in onze praktijk te maken krijgen met studenten van verschillende opleidingen. Het kan gaan om:

  • Studenten tandheelkunde (toekomstige tandartsen)
  • Studenten mondzorgkunde (toekomstige mondhygiënisten)
  • Leerling-tandartsassistenten

Al deze studenten en stagiaires mogen,als ze daartoe bekwaam zijn, onder toezicht van de tandheelkundig zorgverlener en met uw toestemming, handelingen in en rond uw mond uitvoeren. Studenten en stagiaires voeren hun handelingen uit in opdracht van uw tandheelkundig zorgverlener. De tandheelkundig zorgverlener zal in de buurt zijn als het nodig is in te kunnen grijpen. Als u vragen heeft over de competenties van de student, dan kunt u daarmee terecht bij de tandheelkundig zorgverlener.