Cosmetische tandheelkunde

Tanden bleken
Tanden en kiezen zijn opgebouwd uit tandbeen en glazuur. De kleur en de dikte van het tandbeen is bepalend voor de kleur; bij de een is dit witter dan bij de ander. Bent u niet tevreden over de kleur van uw tanden en overweegt u een bleekbehandeling? De tandarts of mondhygiënist kan u meer vertellen over de mogelijkheden voor een wit en stralend gebit.

Tandplaatjes (facings)
Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet, of een schildje van porselein dat op uw eigen tand wordt geplakt. Facings bieden vele mogelijkheden. Ze maken uw tanden mooi wit, maar kunnen ook de vorm van uw tand of kies verfraaien. Zo kunnen we bijvoorbeeld een spleetje tussen de tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren en scheve tanden maskeren.

Composiet vullingen (witte vullingen)

Composietvullingen zien er natuurlijk uit doordat de kleur wordt aangepast aan de omliggende tanden. Er hoeven geen gezonde delen te worden weggeslepen om het vulmateriaal houvast te geven. Omdat composiet niet zo sterk is als het eigen tandweefsel, zijn composietvullingen niet altijd geschikt voor grote vullingen

Beugels
Als u niet tevreden bent over de stand van uw tanden, kan een beugel zorgen voor een mooie rij tanden en kiezen. U kunt daarbij kiezen voor stalen of keramische (transparante) brackets. Gemiddeld moet een beugel tussen de een en twee jaar worden gedragen.

Kronen en bruggen
Wanneer er onvoldoende houvast is voor een vulling, kan uw tandarts in overleg met u kiezen voor een kroon. Kronen zijn een duurzame vervanging van een tand of kies en benaderen de natuurlijke vorm en functie zoveel mogelijk. Een brug vervangt één of meer ontbrekende tanden of kiezen. Een kroon of brug kunt u op uw eigen tanden plaatsen of op een implantaat.